Podziel się wrażeniami!
Witam. Mam następujący problem. Nie mogę uruchomić filmów w dolby atmos ani z głośników telewizora ani z sounbara Samsung HW-Q800A. Soundbar obsługuje dolby atmos na 100%. Czy winna jest jakaś aktualizacja czy telewizor. Soundbar podłączony oczywiście przez hdmi Earc. Próbowałem uruchomić na odpowiednich filmach w netflixie, hbo max. Proszę o pomoc. Pozdrawiam.
Filmy odtwarza tylko w formacie dolby audio.
Na Netflix, w opisie fimu, masz pokazane że dźwiek jest Atmos?
Tak. Mam napisane dolby vision i obok dolby atmos. Wybieram ścieżkę oryginalną dźwięku na np ang z dolby atmos. Uruchamiam a w opcjach tv mi dalej pokazuje że dźwięk dolby audio się uruchamia. Kabel już nawet hdmi wymieniałem i dalej to samo. Na soundbar że pokazuje mi że jest połączony przez Earc z tv.
"Uruchamiam a w opcjach tv mi dalej pokazuje że dźwięk dolby audio się uruchamia"
Co masz przez to na myśli? Możesz jakieś zdjęcie wrzucić?
20220509_165149.jpg
Niby jak uruchamiam film że ścieżka dolby atmos to wtedy na soundbarze wyskakuje na niby komunikat że atmos się załączył, więc może po prostu na telewizorze nie pokazuje. W końcu dźwięk ma iść że skrzynki.
Na telewizor nie patrz. Ważne co belka pokazuje. Jeżeli pokazuje Atmos to znaczy ze taki dźwięk dostaje. Pamiętaj, za żadna belka nie zastąpi apmlitunera i głośników efektowych.