- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Kamera CX 130 E - problem z ostrością
Witam szanownych forumowiczów.
Mam pytanie do (szczęśliwych?) posiadaczy kamery CX 130e odnośnie pracy autofokusu.
W moim przypadku podczas szybkiego zbliżenia (zoom cyfrowy - wyłączony) kamera zawsze gubi ostrość a powrót do "normalności" trwa wieki. Problem ten pojawia się tylko przy zbliżaniu, natomiast w drugą stronę jest wszystko ok. Nagrywałem w trybie auto (ustawienia manualne tego modelu są znikome) w dzień bardzo słoneczny więc warunki były idealne. Zastanawiam się czy jest to przypadłość mego egzemplarza czy też ten model tak ma.
Choć nie chcę mi się wierzyć w to że Sony wypuściło na rynek produkt z taką wadą. Miałem kilka kamer tego producenta analogowych i cyfrowych i autofokus radził sobie znacynie lepiej nawet w trudnych warunkach oświtleniowych. Więc pytanie do Was: czy opisana wada występuje też w waszym sprzęcie?
Pozdrawiam
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Przed chwilą sprawdziłem dwa dostępne egzemplarze (warunki salonu) i oba w jasnej części nie maiły żadnych problemów z utrzymaniem ostrości podczas zoomowania, jedynie w najciemniejszej części salonu następowało sekundowe wahanie przy maksymalnym zbliżeniu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Dzięki za błyskawiczna reakcję.
Nie wiem co o tym sądzić. Zastanawiam się co dalej robić. Wrzucę do sieci nagranie z w/w problemem by każdy zainteresowany mógł porównać szybkość działania autofokusu mojej cx 130 ze swoim sprzętem. Wtedy może coś się wyjaśni. Link zamieszczę na forum.
Jesze reaz dzięki za szybką odpowiedź.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Również nie zauważyłem większych problemów z ostrością podczas zbliżeń. Wiadomo, że może wystąpić 1-2 sekundowy problem i tyle.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
@newnick: Czekamy na filmik od Ciebie. Mamy na forum świeże filmiki z HDR-CX130 od innego użytkownika; proszę, obejrzyj drugi od góry, który znajduje się w tym poście:
viewtopic.php?p=200814#p200814
Jak byś porównał czas "szukania" ostrości w Twoim egzemplarzu do powyższego nagrania? Czy Twoja kamerka potrzebuje na to znacznie więcej czasu?
Pozdrawiam.