- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
listopada 2012
listopada 2012
NEX VG20 ++ obiektyw Carl Zeiss
Właśnie planuję zakup body + obiektyw Carl Zeiss, ten za 4500. Sprzęt ma służyć do amatorskiego pełnego metrażu. I tu właśnie pytanie, bo na większości ujęć, ten zestaw będzie bardzo dobry ale co z kręceniem panoram i planu ogólnego - ten obiektyw nie rozmaże mi obrazu? Ostatecznie lepiej brać standard czy tego Carl Zeiss'a?
Poza tym, z tego co wyczytałem, zoom zależy od obiektywu, tak?
10 ODPOW. 10
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
listopada 2012
listopada 2012
banadaj napisał(a):
Chodzi mi o jeden plan np oddalony o 500m - nie będzie rozmyty? Ostrość można oczywiście regulować?
Koledzy już wyczerpująco opisali obiektyw SEL24F18Z, natomiast chciałbym wtrącić od siebie jedną kwestię związaną już bezpośrednio z filmowaniem.
Nie ulega wątpliwości, że SEL24F18Z jako "stałka" ma wysoką rozdzielczość optyczną, dobrą jasność, słowem - że uzyskany z jego pomocą obraz będzie miał świetną jakość. Dzięki ręcznej kontroli ostrości obiektyw na pewno nie "rozmaże" tego, czego nie powinien
Nawiążę jednak do ogniskowej obiektywu, która wynosi 24 mm. Stosując go z NEX-VG20EH wyposażoną w przetwornik APS-C, otrzymamy odpowiednik ogniskowej 36 mm. Pytanie brzmi: czy ta ogniskowa będzie pasować do Twojego filmu? Ujęcia budują klimat, i tak o ile główną treścią Twojej produkcji będą krajobrazy, panoramy - krótsza ogniskowa sprawdzi się doskonale - o tyle filmując dialogi, twarze, aby nadać tym scenom odpowiedniego nastroju, zasadne będzie użycie obiektywu o dłuższej ogniskowej, z zakresu "portretówek" lub większej. Nie bez powodu Tadeusz zasugerował Ci wybór SEL-18200 - będzie on bardziej uniwersalny.
Pozdrawiam.
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »